Virtuálne terminály

Predstavte si, že ste uprostred práce na niečom a rozhodnete sa, že potrebujete urobiť niečo iné. Môžete jednoducho zahodiť to, čo robíte a prepnúť sa na inú úlohu. Ale toto je mnoho-užívateľský systém, no nie? A môžete sa simultánne prihlásiť toľkokrát, koľkokrát chcete, no nie? Takže prečo by ste mali robiť len na jednej veci?

Nemusíte. Nemôžeme všetci mať niekoľko klávesníc, myší a monitorov pre jeden stroj; je celkom možné, že mnohí z nás to ani nechcú. Celkom jasne, hardware nie je riešením. Teda zostáva software. A Linux sa tu chápe šance poskytovaním “virtuálnych terminálov”, alebo “VT-čiek”.

Stlačením Alt a funkčnej klávesy, sa môžete prepínať medzi virtuálnymi terminálmi; každá funkčná klávesa zodpovedá jednému. Slackware má defaultne login-y na 6-tich VT-čkách. Alt+F2 vás prepne na druhý, Alt+F3 na tretí, atď.

Zvyšok funkčných kláves je rezervovaných pre X relácie. Každá X relácia používa svoj vlastný VT, počnúc siedmym (Alt+F7) a vyššie. Keď ste v X, tak kombinácia Alt+Funkčná klávesa je nahradená Ctrl+Alt+Funkčná klávesa; takže ak ste v X a chcete sa vrátiť k textovému login-u (bez toho, aby ste ukončili X reláciu), Ctrl+Alt+F3 vás prepne na tretí virtuálny terminál. (Alt F7 vás vráti naspäť, za predpokladu, že používate prvú X reláciu.)