Vytváranie softwarových balíkov

Vytváranie Slackware-ových balíkov môže byť aj ľahké aj ťažké. Neexistuje nejaká špecifická metóda pre budovanie balíka. Jediná požiadavka je, že balík je gzip-ovaný tar súbor a ak existuje po-inštalačný skript, musí to byť /install/doinst.sh.

Ak máte záujem o vytváranie balíkov pre váš systém alebo pre sieť, ktorú spravujete, mali by ste sa pozrieť na rôzne vyváracie skripty v strome zdrojového kódu Slackware. Existuje niekoľko metód, ktoré používame pre vytváranie balíkov.

explodepkg

explodepkg(8) urobí to isté ako installpkg, keď rozbaľuje balík, ale v skutočnosti ho nenainštaluje a nezaznamená ho do databázy balíkov. Jednoducho ho rozbalí do aktuálneho adresára.

Ak sa pozriete do stromu zdrojového kódu Slackware, uvidíte ako používame tento program pre “rámcové” balíky. Tieto balíky obsahujú kostru toho, čo bude obsahovať finálny balík. Sú v nich všetky potrebné mená súborov (s nulovou dĺžkou), prístupové práva a vlastníctvo. Vytvárací skript urobí cat obsahu balíka zo zdrojového adresára do vytváracieho adresára balíka.

makepkg

makepkg(8) zbalí aktuálny adresár do platného Slackware-ového balíka. Prehľadá strom, či sa v ňom nachádzajú symbolické linky a pridajú blok na ich vytváranie do po-inštalačného skrupt tak aby boli vytvorené počas inštalácie balíka. Tiež varuje ak nejaké súbory v strome balíku majú nulovú dĺžku.

Tento program sa typicky spúšťa po tom ako ste vytvorili strom svojho balíka.