Kapitola 5. Konfigurácia siete

Obsah
Sieťový hardware
Sieťové nástroje
Súbory v /etc
rc.inet1
rc.inet2
NFS (Network File System)
tcp_wrappers
Zhrnutie

Sieťový hardware

Podobne ako väčšina zaujímavých vecí, ktoré môžete robiť s počítačom, pripojenie na sieť znamená nejaký špecializovaný hradware. Na pripojenie do LAN budete potrebovať NIC (Network Interface Card - kartu so sieťovým rozhraním) a asi modem na pripojenie k providerovi Internetového pripojenia, alebo obidvoje (alebo niekoľko kusov z každého, alebo aj ani jedno).

Pre účely konfigurácie, môžeme spomínaný hardware rozdeliť do kategórií PCMCIA (pre laptopy) a nie-PCMCIA. Dôvod pre toto trocha nevyvážené rozdelenie je, že v súčasnosti PCMCIA hardware nie je podporovaný distribúciou jadra, ale samostatným balíkom, ktorý obsahuje potrebné ovládače (ako moduly jadra) a nejaký software pre konfigurovanie a správu PCMCIA zariadení. Všetko ostatné, samozrejme, je obslúžené štandartnou distribúciou jadra.

netmods

Ovládače pre sieťové zariadenia, ktoré jadro podporuje, sú uložené v balíku netmods. (slakware/n3/netmods.tgz). Ak ste dosiaľ nenainštalovali netmods, budete to musieť urobiť teraz. (Pre pomoc s inštalovaním balíkov sa obráťte na Kapitolu 16.)

Moduly jadra, ktoré sa majú nahrať počas bootovania systému zo súboru rc.modules v /etc/rc.d. Defaultný súbor rc.modules obsahuje sekciu s “podporou sieťových zariadení”. Keď otvoríte rc.modules a vyhľadáte túto sekciu, všimnete si, že najprv skontroluje, či existuje vykonateľný súbor rc.netdevice v /etc/rc.d; rc.netdevice vzniká ak setup úspešne automaticky zdetekuje vaše sieťové zariadenie počas inštalácie. Ak sa tak stalo, tak pravdepodobne toto nečítate (och, paradox); ak nie, čítajte ďalej.

Pod týmto “if” blokom je zoznam sieťových zariadení a riadkov s modprobe, každý odkomentovaný. Nájdite svoje zariadenie a zrušte komentar pri zodpovedajúcom riadoku s modprobe a potom uložte tento súbor. Spúšťanie rc.modules ako root by malo nahrať ovládač pre vaše sieťové zariadenie (rovnako ako akékoľvek iné moduly, ktoré sú v zozname neodkomentované). Všimnite si, že niektoré moduly (ako napríklad ovládač pre NE2000) požadujú parametre; uistite sa, že ste vybrali správny riadok.

PCMCIA sieťové zariadenia

PCMCIA sieťové zariadenia by mali byť ešte ľahšie ako ostatné. Skontrolujte, že máte nainštalovaný pcmcia balík (slakware/a11/pcmcia.tgz). (Podrobnejšie sa o inštalácii balíkov dočítate v Kapitole 16.) Po nainštalovaní, balík pcmcia vytvorí súbor rc.pcmcia v /etc/rc.d a adresár /etc/pcmcia a nainštaluje ovládače do /lib/modules/<verzia jadra>/pcmcia. Super vec na pcmcia balíku je to, že sa pokúsi automaticky detekovať vkladanie a odstraňovanie podporovaných pcmcia zariadení; mali by ste byť schopní jednoducho vložiť váš pcmcia sieťový adaptér a počuť pípnutie, ktoré vydá, keď sa nahrá potrebný modul. Ak kartu vyberiete, príslušné moduly ovládača by sa mali automaticky odstrániť z jadra.

Nanešťastie, ak kompilujete novšiu verziu jadra, pravdepodobne budete musieť prekompilovať pcmcia-cs, aby ste dostali novšie ovládače. Prirodzene, zdrojový kód je priložený a nachádza sa v adresári source/a/pcmcia spolu so skriptami a akúkoľvek dokumentáciu, ktorú máme aby sme vám s tým pomohli.