Kapitola 6. X Window Systém

Obsah
xf86config
XF86Setup
Konfiguračné súbory relácie
Servery a Oknové Manažéry
Výber pracovnej plochy
Exportovanie displeja
Zhrnutie

X Window systém je štandartné GUI pre všetky UNIX-ové platformy vrátane Linux-u. Na rozdiel od Windows a MacOS, v Linux-e a v Unix-e je GUI oddelené od hlavného jadra operačného systému. Tým sa zvyšuje stabilita systému: ak GUI havaruje, nezoberie zo sebou celý systém.

Jeden problém s X je, že tradične sa veľmi ťažko konfiguruje. Ale Slackware 7 zaviedol inštalovanie X bez konfigurovania, ktoré používa framebuffer ovládač. To znamná, že nemusíte prechádzať cez procedúry popisované v sekcii nazvanej xf86config a v sekcii nazvanej XF86Setup. Framebuffer tiež funguje na ľubovoľných video kartách kompatibilných s VESA 2.0. To znamená, že takmer každá moderná video karta bude fungovať pod X. Bez ohľadu na to, ale framebuffer je zreteľne pomalší, ako používanie X konfigurácie našitej na váš systém.

Ak sa rozhodnete používať framebuffer server, mali by ste nainštalovať balík xxfb.tgz zo softwarovej série X. Mali by ste si vybrať jednu z rozlišovačiek konzoly počas konfiguračnej sekcie inštalačného programu. Odporúčaná voľba pre X je pravadepodobne najvýhodnejšia pre väčšinu ľudií.

Ak sa rozhodnete konfigurovať X pre váš systém, budete musieť sledovať inštrukcie v sekcii nazvanej xf86config, alebo sekcii nazvanej XF86Setup. Prvá sekcia popisuje používanie xf86config(1), programu orientovaného na príkazový riadok pre konfigurovanie X. Druhá sekcia popisuje XF86Setup(1), grafickú verziu konfiguračného programu.

xf86config

xf86config je jeden z dvoch programov, ktoré môžete použiť na konfigurovanie X na vašom systéme. Základná myšlienka je jednoduchá: bude vám predložená séria otázok a na výber dostanete niekoľko odpovedí. Vyberte si odpoveď, ktorá najlepšie sedí vášmu systému. Keď prejdete cez celý program, zapíše sa súbor /etc/XF86Config(5) a vy budete pripravený používať X. Ak sa v nejakom bode zmýlite, budete musieť zabiť program pomocou kontrol-c a začať znova od začiatku.

Pred použítím xf86config sa vám zíde vedieť o vašom monitore a video karte toľko, koľko sa len dá. Informácie o vašej video karte môžete získať použítím programu SuperProbe:

   # SuperProbe

Ten vás upozorní na možné zamrznutie systému. Ak vás to desí, ukončite ho použitím kontrol-c prv než vyprší päť sekundový časový limit. Inak dostanete nejaké informácie o vašom videu:

        First video: Super-VGA
        Chipset: ATI 264GT3 (3D Rage Pro) (Port Probed)
        Memory: 4096 Kbytes
        RAMDAC: ATI Mach64 integrated 15/16/24/32-bit 
                DAC w/ clock
                (with 8-bit wide lookup tables)
                (programmable for 6/8-bit wide lookup tables)
        Attached graphics coprocessor:
                Chipset: ATI Mach64
                Memory: 4096 Kbytes

To je ukážka ako vyzerajú informácie o ATI Rage Pro video karte. Zapíšte si informácie o karte, alebo sa prepnite na iný virtuálny terminál (použitím kombinácie kláves alt-funkčná klávesa ) a spustite odtiaľ xf86config. Informácie o vašej video karte budete potrebovať neskôr. xf86config musí byť spustený ako root, pretože bude písať súbory a robiť symbolické linky na miestach, kde to môže urobiť iba root:

   # xf86config

Keď naštartujete xf86config, ukáže vám obrazovku plnú textu, ktorý vám hovorí, čo idete robiť. Pamätajte si, že ak sa zmýlite neexistuje spôsob ako sa vrátiť k predchádzajúcej obrazovke, preto vyberajte odpoveď s rozvahou. Inak sa môže stať, že cez to budete musieť prejsť niekoľko krát. Stlačte enter, tak ako znie pokyn na obrazovke.

Protokol myši

Vyberte si zo zoznamu typ myši, ktorú máte. V súčasnosti, väčšina myší bude PS/2 alebo Microsoft Intellimouse. Staršie myši budú pravdepodobne potrebovať jeden z ostatných typov v zozname.

Emulate3Buttons - emulovať 3 tlačítka

Ak vaša myš má na sebe len dve tlačítka, môžete si zvoliť emulovanie tretieho tlačidla. Kliknutie pravého aj ľavého tlačidla naraz, bude interpretované, ako kliknutie tretím tlačidlom. Pretože mnohé programy budú využívať tretie tlačidlo, povolenie tejto emulácie je odporúčané. Ak máte troj-tlačidlovú myš, táto voľba neurobí nič.

Meno zariadenia myši

Defaultná hodnota /dev/mouse je zvyčajne prijateľná. Ale ak máte myš pripojenú na nejaký zvláštny port, môžete potrebovať zmeniť toto nastavenie. Pre väčšinu sériových myší a PS/2 myší, je defaultná hodnota v poriadku.

XKEYBOARD extension

Pravdepodobne budete chcieť používať rozšírenia X klávesnice. Ak nepoužijete túto voľbu, spôsobí to zvláštne správanie kláves backspace a delete. Zvolenie rozšírení klávesnice zariadi, že sa budú správať tak, ako by sa mali.

Viazanie alt kláves

Ak chcete vkladať klávesy v rôznych jazykoch, mali by ste povoliť viazanie alt kláves. Ak budete písať len v angličtine, nemusíte povoliť tieto viazania.

Rozsah horizontálnej synchronizácie

Toto je prvá z otázok týkajúcich sa monitora. Je dôležité, aby ste tu vyberali múdro. Nevyberte si rozsah, ktorý je mimo špecifikácie vášho monitora. To je menej dôležité pre novšie monitory, pretože tie sa nepokúsia urobiť niečo mimo svojej špecifikácie. Ale staršie monitory sa môžu poškodiť. Ak máte pochybnosti, vyberte si kozervatívny rozsah.

Mať dokumentáciu k vášmu monitoru je dobrá referencia pre niekoľko ďalších otázok. Pre väčšinu monitorov pravdepodobne môžete vybrať 31.5-48.5 alebo 31.5-57.0. Tí z vás s high-end monitormi môžu vybrať jeden z vyšších rozsahov. Alebo môžete vybrať svoj vlastný rozsah horizontálnej synchronizácie, ak sa vám nezdá ani jeden, čo by pasoval.

Rozsah vertikálnej synchronizácie

Aby ste odpovedali na túto otázku, budete opäť potrebovať vedieť špecifikáciu vášho monitora. Ak máte pochybnosti, vyberte si užší rozsah. Bezpečná voľba bude asi 50-90, alebo 50-100. Ak nevidíte voľbu, ktorá by sadla vášmu monitoru, môžete si vybrať vloženie svojho vlastného rozsahu.

Identifikačné reťazce

Teraz dostanete tri otázky pýtajúce sa na identifikačné reťazce pre váš monitor. Tie nie sú nejak strašne dôležité. Ak chcete, môžete pre všetky tri jednoducho stlačit enter. Alebo môžete vložiť čo len chcete. Tieto reťazce budú použité v konfiguračnom súbore na identifikačné účely.

Databáza video kariet

Ďalšia veľká časť konfigurovania X sa zaoberá vašou video kartou. Dokumentácia k vašej karte a informácie zo SuperProbe sa vám veľmi zíde práve teraz. Mali by ste sa pozrieť do databázy kariet, aby ste si odtiaľ vybrali svoju kartu, takže na túto otázku odpovedzte “y”. Ak len stlačíte enter, program vás zoberie až za prezeranie databázy do ďalšej sekcie.

V databáze je vyše 800 kariet. Ľavý stĺpec obsahuje číslo každej karty a jej meno. Pravý stĺpec obsahuje čip-set tejto karty. Stláčajte enter pokiaľ nenájdete svoju kartu, naťukajte jej číslo a stlačte enter. Ak neviete aký druh video karty máte, máte niekoľko možností. Po prvé, môžete sa pozrieť na riadok “Chipset” zo SuperProbe a v databáze hľadajte kartu so zodpoveajúcim čip-setom. Alebo môžete použiť všeobecný typ karty SVGA. Mnoho kariet, ktoré nemajú svoj vlastný server sú podporované SVGA serverom, takže by to mala byť bezpečná voľba.

Keď si vyberiete kartu, dostanete trocha viac informácií. Sledujúc príklad ATI Rage Pro, spomínanú vyššie, dostanete takéto informácie:

   Your selected card definition:

   Identifier: ATI Mach64
   Chipset:    ATI-Mach64
   Server:     XF86_Mach64
   Do NOT probe clocks or use any Clocks line.

V tomto bode, by ste mali skontrolovať a uistiť sa, že ste nainštalovali serverový balík. Server XF86_Mach64 je v balíku xma64.tgz. Uistite sa, že správny serverový balík je nainštalovaný, inak sa X nebudú schopné rozbehnúť.

Aký server bežať?

Nasledujúca otázka vám predloží niekoľko serverov, ktoré môžete použiť. Ak ste vybrali vašu video kartu správne, môžete bez obáv stlačiť Enter. Tým poviete X, aby použil server, ktorý špecifikovala karta. Inak si môžete vybrať používanie Mono server, VGA16 servera, SVGA servera alebo akcelerovaného servera. Najlepšia voľba je použiť server, ktorý špecifikovala karta.

Nastavenie symbolickej linky

Vyberte “y” aby ste nastavili symbolickú linku. Tým nastavíte linku na ten správny X server.

Video pamäť

Označte množstvo pamäti na vašej video karte. SuperProbe môžete tiež použiť, aby ste získali aj túto informáciu. Ak máte niečo iné, ako je jedna z ponúkaných možností, môžete si vybrať “Other” a vložiť iné množstvo. Dajte pozor na to, aby ste množstvo pamäte zadali v kilobajtoch.

Identifikačné reťazce

Dostanete otázky na tri ďalšie identifikačné reťazce. Tieto sa týkajú vašej video karty. Podobne ako s reťazcami monitora, môžete kľudne pre všetky tri stlačiť enter, pokiaľ len nechcete dať meno vašej video karte.

RAMDAC

Nastavenie RAMDAC budete musieť vybrať len ak používate S3, AGX alebo W32 server. SuperProbe vám povie aký druh RAMDAC čipu je na vašej video karte. Prechádzajte cez zoznam kým nenájdete ten správny čip, potom zadajte zodpovedajúce číslo. Ak nepoužívate S3, AGX alebo W32 server, stlačte “q”, aby ste pokračovali bez zvolenia RAMDAC.

Clockchip nastavenie

Ak vaša karta má programovateľný clockčip, mali by ste zvoliť jeden z nasledovného zoznamu. Pamätajte si, že väčšina kariet nemá programovateľný clockčip, takže bez obáv môžete stlačiť enter. SuperProbe by vám malo nahlásiť, či vaša karta má clockčip.

Riadok časovača

Nasledujúci text celej obrazovky rozpráva o tom, čo je to riadok časovača. Podľa neho asi nebudete takýto riadok potrebovať vo väčšine moderných konfigurácií. Potom dostanete na výber, či časovač má byť otestovaný. Tiež vám povie či karta potrebuje tento test alebo nie. V prípade ATI karty vám xf86config povie:

   The card definition says to NOT probe clocks.

Ak povie niečo také, vyberte si ako odpoveď na otázku či sa má karta testovať na časovač “n”. Veľmi staré grafické karty musia byť otestované. xf86config vám povie čo je nutné urobiť.

Video modes

Teraz prišiel čas vybrať video mód, ktorý bude váš X server používať. Uvidíte štyri rôzne hĺbky farieb - 8bpp, 16bpp, 24bpp a 32bpp. Pri každom z nich uvidíte zoznam rôznych video módov, ktoré môžu bežať v tejto hĺbke farieb. Keď naštartujete X, tie začnú bežať defaultnú hĺbku farieb a rozlišovačku uvedenú ako prvú pre danú hĺbku farieb. Ak chcete, aby X štartovali defaultne v inej rozlišovačke, teraz máte šancu to nastaviť.

Ak vám poradie video módov vyhovuje, vyberte si “OK”, čím sa dostanete ďalej v inštalačnom procese. Inak vyberte hĺbku farieb, ktorú chcete zmeniť. Napríklad predpokladajme, že máte na výber nasledovné možnosti:

   "640x480" "800x600" "1024x768" "1280x1024" for 8bpp
   "640x480" "800x600" "1024x768" "1280x1024" for 16bpp
   "640x480" "800x600" "1024x768" "1280x1024" for 24bpp
   "640x480" "800x600" "1024x768" for 32bpp

Ak chcete aby X štartovali defaultne v inej rozlišovačke, najprv si zvolíte hĺbku farieb, ktorú chcete zmeniť. Potom sledujete pokyny, ktoré vám xf86config dá. Bude od vás chcieť, aby ste vložili číslo, ktoré zodpovedá poradiu rozlišovačiek. Ak chcete jednoducho obrátiť poradie rozlišovačiek, môžete odpovedať napríklad takto:

   Which modes? 5432

Tu môžete tiež zmazať rozlišovačky. Ak vaša karta nie je schopná bežať na 1280x1024, nie je dôvod, aby to vôbec skúšala. Môžete zmazať tento riadok vložením odpovede s nasledujúcimi číslami:

Ktoré módy? 432

Keď si vyberiete módy na danej hĺbke farieb, dostanete otázku či chcete virutálnu obrazovku väčšiu ako fyzickú obrazovku. Virtuálna obrazovka je obrazovaka, ktorá je väčšia ako váš skutočný monitor. Keď hýbete myšou po virtuálnej obrazovke, tá sa trocha zaroluje než sa priblížite k okraju. Tým môžete dosiahnuť uloženie viacerých okien na váš monitor. Ale na druhej strane, pretože nebudte môcť vidieť všetko naraz, virtuálna obrazovka môže byť trocha otravná. Napriek tomu je to zaujímavá vec, s ktorou sa môžete pohrať, takže možno by ste to mali vyskúšať.

Potom sa dostanete späť k zoznamu video módov. Keď zmeníte video módy, pre hĺbku farieb 24bpp, bude to vyzerať takto:

   "640x480" "800x600" "1024x768" "1280x1024" for 8bpp
   "640x480" "800x600" "1024x768" "1280x1024" for 16bpp
   "1280x1024" "1024x768" "800x600" "640x480" for 24bpp
   "640x480" "800x600" "1024x768" for 32bpp

Pokračujte v menení video módov, kým s nimi nebudete spokojní. Keď budete hotoví s touto sekciou, vyberte “OK” a budeme pokračovať.

Zapísanie konfiguračného súboru

V tomto bode je konfigurovanie X skončené. xf86config sa vás opýta, či má zapísať konfiguračný súbor do /etc/XF86Config. Ak chcete byť schopní bežať X, mali by ste odpovedať na túto otázku “y”, pretože to je miesto, kde X bude hľadať svoj konfiguračný súbor.

Za predpokladu, že ste na všetky otázky odpovedali správne a máte balík s X serverom nainštalovaný, mali by ste byť teraz schopní naštartovať X nasledovne:

   $ startx

Ak máte nainštalované KDE alebo GNOME, teraz by malo nabehnúť. Inak môžete potrebovať spustiť xwmconfig a vybrať, ktorého správcu okien chcete defaultne používať. Správcovia okien sú popísaní ďalej v tejto kapitole. xwmconfig nastaví defaultného správcu okien len pre užívateľa, ktorý ho spustil. Ak máte na vašom systéme niekoľkých užívateľov, každý si bude musieť vybrať svojho vlastného správcu okien.

Existuje niekoľko špeciálnych kombinácií kláves, ktoré vám pri používaní X môžu byť užitočné. Ak potrebujete ukončiť X, a nemôžete ich správne zhodiť, exituje kombinácia kláves, ktorá si vynúti ukončenie. control-alt-backspace zabije X a vyhodí vás späť do príkazového riadku. Naspäť ku terminálom s príkazovým riadkom, zatiaľ čo X zostane bežať, sa dostanete stlačením control-alt-funkčná klávesa, čo je podobné prepínaniu virtuálnych terminálov na konzole. X relácia je umiestnená na terminále 7, takže naspäť do X sa môžete dostať pomocou: alt-F7. No a nakoniec môžete zmeniť video módy počas behu X. control-alt-plus na numerickej klávesnici prepne na nasledujúcu vyššiu rozlišovačku, zatiaľ čo control-alt-mínus na numerickej klávesnici vás prepne na nasledujúcu nižšiu rozlišovačku.